Što treba i što ne treba raditi protiv bolova u koljenima?

Napravite pauzu kako bi vaše koljeno imalo vremena zacijeliti. Trebat će vam samo 1 ili 2 dana odmora da biste ublažili manje bolove u koljenu, ali ozbiljne ozljede mogu vas držati s nogu dulje. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako vam ne bude bolje nakon nekoliko dana.

Nemojte: ostati na kauču predugo

Vježbanje gradi snažne mišiće oko vaših zglobova, a to pomaže u sprječavanju ozljeda. Nakon što se vaše koljeno dovoljno odmorilo, vratite se tamo. Vježbe u vodi s malim učinkom ili tai chi dobra su opcija. Ali nemojte pretjerivati ​​ili ćete riskirati više boli.

Koristite RIŽU

Isprobajte formulu RICE za liječenje ozljede koljena:
Odmorite se dan-dva da ozdravite.
Dajem ti koljeno da smiriš upalu.
Stisnite (zamotajte) svoj zglob radi podrške i zaustavljanja nakupljanja tekućine.
Podignite ga na jastuk ili stolicu kako biste smanjili oticanje.

Nemojte: riskirati poskliznuće, spoticanje ili padove

Nosite cipele s dobrim gazištem kako biste smanjili rizik od klizanja. Birajte one niske pete s mekanim, gumenim potplatom. Neka hodnici i stubišta vašeg doma budu dobro osvijetljeni, a podove očistite od stvari o koje biste se mogli spotaknuti.

Koristite štap ako vam je potreban

Osjećate se nesigurno? Koristite nešto da vas učvrsti dok se krećete. Odaberite čvrst, jak i lagan štap s gumenim vrhom i ručkom koju je lako uhvatiti. Držite ga pod kutom od 45 stupnjeva kako biste bili sigurni da je na odgovarajućoj visini. Pronađite jedan u boji ili stilu koji vam se sviđa pa ćete ga vjerojatnije koristiti.

Pazite na svoju težinu

Višak kilograma dodatno opterećuje vaša koljena i povećava rizik od bolnog artritisa i ozljeda. Ali čak i umjereni gubitak težine može ga poboljšati. Ako trebate izgubiti nekoliko kilograma, postavite cilj izgubiti samo 5% svoje trenutne težine u sljedećih nekoliko mjeseci.

Razmislite o akupunkturi

Male iglice se zabijaju u kožu oko bolnog zgloba. Istraživanja pokazuju da može ublažiti bol u artritisu koljena , iako je još uvijek nejasno kako. Potražite nekoga tko je obučen i iskusan. Mnoge države licenciraju akupunkturiste.

Mišići oko koljena mogu postati zategnuti, a to može dovesti do bolnih ozljeda. Svakodnevno istezanje može spriječiti to i bolove u mišićima. Pitajte svog liječnika ili fizioterapeuta za jednostavne pokrete koji će vam pomoći da se opustite prije hodanja ili bilo koje druge aktivnosti.

Koristite toplinu i hladnoću

Ako vam se bolovi u koljenima pojačaju, pokušajte s toplim ili hladnim tretmanima. Vlažna toplina bolja je za ublažavanje boli nego suha. Potopite se u toplu kupku ili stavite vlažnu krpu u mikrovalnu. Kako biste ublažili otečeno koljeno, pritisnite vrećicu smrznutog povrća umotanu u ručnik na zglob.

Nemojte spavati u pogrešnom položaju

To može pogoršati bol u koljenu. Isprobajte različite položaje i stavite jastuk između koljena ako spavate na boku. Ipak, nemojte podupirati savijeno koljeno na jastuk – to vam može otežati savijanje noge sljedeći dan.

Isprobajte naramenice ili rukave

Poduprite bolno, slabo koljeno steznikom, rukavom ili trakom. Zamolite fizioterapeuta da vam ga stavi ili da vam zalijepi koljeno. Jednostavan rukav koji vam pristaje preko koljena također može ponuditi kratkotrajno olakšanje boli. Možete ih pronaći u drogeriji.

Možete dobiti bolove u koljenima jer preopterećujete zglobove. Pokreti koje radite iznova i iznova, poput svakodnevnog penjanja i spuštanja stepenicama, mogu vam uzdrmati i istrošiti koljena. Ali također nemojte dugo sjediti. To stvara dodatni pritisak između koljena i kosti noge što može uzrokovati bol.

Odaberite cipele koje podupiru vaše lukove ili nabavite umetke u vašoj lokalnoj apoteci. Ako oni ne rade, možete pitati svog liječnika o prilagođenim potporama. Ali oni mogu biti skupi i ne djeluju uvijek bolje od onih dostupnih u slobodnoj prodaji.

Nastavite nositi iste stare cipele

Cipele se nakon nekog vremena mogu istegnuti i istrošiti. Nemojte nastaviti nositi svoj omiljeni par nakon što se njihova potpora i gazište istroše. Možda ćete otkriti da vam nove cipele koje dobro podupiru stopala i gležnjeve ublažavaju bolove u koljenima.

Razgovarajte sa svojim liječnikom

Ne morate se sami nositi s bolovima u koljenima. Liječnik vam može propisati lijekove ili dati injekciju steroida da vam pomogne. Također bi mogli razgovarati s vama o operaciji zamjene istrošenih zglobova ili ligamenata.

Objavljeno dana