four clear stemless glasses

Što se događa s vašim tijelom kada prestanete piti alkohol?

Alkohol igra ulogu u barem polovici svih ozbiljnih ozljeda i smrti od opeklina, utapanja i ubojstava. Također je uključen u 4 od 10 smrtonosnih padova i prometnih nesreća, kao i samoubojstava. Ne morate biti potpuno suhi da biste bili sigurniji. Čak i smanjenje pijenja za trećinu može smanjiti broj ozljeda i bolovanja.

Možda mislite da bi redovita čaša crnog vina ili drugih alkoholnih pića mogla biti dobra za vaše srce. Ali to možda nije točno ili vrijedi samo za lagane gutljaje (manje od jednog pića dnevno). Ako koristite više od toga, smanjenje ili prestanak pušenja može sniziti vaš krvni tlak , razine masnoća koje se nazivaju trigliceridi i šanse za zatajenje srca.

Vaša se jetra može sama popraviti i regenerirati. Posao vaše jetre je filtriranje toksina. A alkohol je toksičan za vaše stanice. Obilno pijenje – najmanje 15 pića za muškarce i osam ili više za žene tjedno – može imati danak na organu i dovesti do masne jetre, ciroze i drugih problema. Dobre vijesti: vaša se jetra može popraviti, pa čak i regenerirati. Stoga se uvijek isplati piti manje ili prestati piti.

Alkohol ima puno kalorija, pa možete izgubiti na težini kada ga prestanete piti. Čaša običnog piva ima oko 150 kalorija, a porcija vina ima oko 120. Povrh tih uglavnom praznih kalorija, alkohol vam podiže apetit. Također vas čini impulzivnijima i manje sposobnima odoljeti pomfritu i drugim iskušenjima na jelovniku. Dakle, kada se držite podalje od alkohola, broj na vašoj vagi mogao bi se početi spuštati.

Prestanak alkohola može poboljšati vaše odnose. Uživanje alkohola u društvu u razumnim količinama može vam poboljšati raspoloženje i pomoći vam da se povežete s drugima. Ali ako pijete sami ili pijete više pića dnevno, to bi se moglo pretvoriti u nezdravu naviku. Ako to ne možete kontrolirati, to može dovesti do stanja koje se naziva poremećaj konzumiranja alkohola. Prestanak pijenja može vam omogućiti da se usredotočite na svoje odnose, posao i zdravlje. Također može ublažiti svaku depresiju i tjeskobu i podići vaše samopoštovanje.

Izbjegavanje alkohola može smanjiti rizik od raka. Jasno je da alkohol, a osobito prekomjerno pijenje, može povećati vaše izglede za nekoliko vrsta raka, uključujući rak jednjaka, usta, grla i dojke. Ono što je manje jasno je smanjuje li prestanak alkohola vaše šanse za rak i, ako je tako, koliko dugo bi to moglo potrajati. Neka istraživanja sugeriraju potencijalne koristi, ali znanstvenici ne znaju sa sigurnošću.

Smanjivanje alkohola može poboljšati vaš seksualni nagon. Malo alkohola može učiniti parove nervoznijima. Ali sve više od jednog pića dnevno ima suprotan učinak, pogotovo ako zlorabite ili ste ovisni o alkoholu. Muškarci mogu imati problema s postizanjem i održavanjem erekcije . Seksualni nagon žena bi mogao pasti, a vagina bi mogla postati suša. Smanjite piće i pogledajte hoće li potaknuti romantiku.

Izbjegavanje alkohola može poboljšati vaš san. Alkohol bi vas u početku mogao izazvati pospanost. Ali kad jednom zaspite, može vas probuditi više puta tijekom noći. Osim toga, ometa važnu REM fazu sna i može ometati vaše disanje. Također ćete možda morati češće ustati da biste piškili. Pokušajte preskočiti alkohol, posebno u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima, za mirnije zatvorene oči.

Poboljšajte svoju imunološku funkciju izbjegavanjem alkohola. Čak i samo jedan napad prevelike količine pića može oslabiti snagu vašeg tijela u borbi protiv bakterija do 24 sata. S vremenom velike količine alkohola otupljuju vaš imunološki sustav i sposobnost vašeg tijela da se samooporavi. Olakšajte piće kako biste se bolje zaštitili od bolesti.

Ograničenje unosa alkohola može pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Ako puno pijete i krvni tlak vam je previsok, možda biste mogli vratiti svoje brojke u normalu tako što ćete učiniti jednu jednostavnu stvar: prestati s alkoholom. Čak i jednostavno prestanak pijenja može se dobro isplatiti. Razgovarajte sa svojim liječnikom o svojim brojevima. Normalan krvni tlak je ispod 120/80. Imate visok krvni tlak ako je vaš iznad 130/80.

Možda ćete jasnije razmišljati kada pijete manje alkohola. Ovisnost o alkoholu može otežati razmišljanje ili pamćenje stvari. S vremenom, obilno pijenje može pomutiti vašu percepciju udaljenosti i volumena ili usporiti i narušiti vaše motoričke sposobnosti. Čak vam može biti teže čitati tuđe emocije. Ali ako odustanete, čini se da vaš mozak može povratiti neke od ovih sposobnosti.

Potražite vanjsku pomoć ako patite od odvikavanja od alkohola. Ako ste teški pijanac, vaše bi se tijelo isprva moglo pobuniti ako prestanete konzumirati sav alkohol. Mogli biste se obliti hladnim znojem ili imati ubrzan puls, mučninu, povraćanje, drhtave ruke i intenzivnu tjeskobu. Neki ljudi čak imaju napadaje ili vide stvari kojih nema (halucinacije). Vaš liječnik ili terapeut za ovisnost može ponuditi smjernice i može vam propisati lijekove poput benzodiazepina koji će vam pomoći da to prebrodite.

Objavljeno dana